S účinností od soboty 13.prosince 2014 vstupuje v platnost EU směrnice o zveřejňování alergenů v jídlech.

Vzhledem k potřebám naplnění všech zákonných podmínek, uvádíme seznam všech alergenů, které se mohou používat v našich pokrmech. V našich jednotlivých jídelních lístcích pak vedle názvů jídel budeme již uvádět jen číselné kódy těchto alergenů.

Kód Název Popis
1 Lepek pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich odrůdy
2 Korýši pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich odrůdy
3 Vejce
4 Ryby
5 Arašídy podzemnice olejná
6 Sója sójové boby
7 Mléko
8 Skořápkové plody mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie
9 Celer
10 Hořčice
11 Sezam sezamová semena
12 Oxid siřičitý a siřičitany E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228
13 Vlčí bob lupina
14 Měkkýši